Translate

09 Julai 2011

BERSIH 2.0.: Gambar Di Sekitar Kuala Lumpur.
Bersih 2.0: Pemeriksaan diperketatkan

[MK] Polis memperhebatkan gerakannya memburu penyokong BERSIH 2.0 dengan memeriksa beberapa hotel di sekitar Lembah Kelang, malam semalam.

Setakat ini, Malaysiakini dimaklumkan tidak kurang tiga hotel diperiksa.

Di Hotel Puteri Park di tengah-tengah Kuala Lumpur, ahli PKR Vernon Kedit melaporkan menyoal parti itu yang mengadakan majlis mereka di situ.

Kedit berkata ketika itu mereka sedang mengadakan latihan untuk agen pilihan raya parti tersebut. Katanya, polis meninggalkan kawasan hotel sebelum tengah malam tetapi kembali semula pada jam 1 pagi ini.

“Mereka juga mengawal di kawasan pejalanan khaki,” katanya.

Turut menginap di hotel itu adalah menteri besar Perak yang disingkiran BN, Datuk Seri Nizar Jamaluddin.

Katanya, dia dikejutkan dari tidurnya oleh polis yang mencatatkan butiran dirinya tetapi tidak menangkapnya.

"Seorang anggota polis wanita masuk ke bilik saya dan merakamkan gambar saya ketika saya hanya memakai sarung,” kata Nizar.

Bekas ahli majlis teringgi pusat PKR Badrul Hisham Shaharin mengesahkan polis cuba menahannya di Hotel Brisdale kerana melanggar perintah larangan mahkamah supaya tidak berada di Kuala Lumpur.

“Saya daftar bilik di Hotel Brisdale tingkat 14. Bilik tersebut diserbu oleh sekumpulan anggota polis termasuk berpangkat dengan seragam penuh... Cari Chegubard bilik digeledah.

“Tetapi saya ketika itu di bilik lain terus keluar... Sekarang di luar hotel dah,” katanya dalam SMS kepada Malaysiakini.

Sementara itu di Swiss Inn di Jalan Tunku Abdul Rahman, peguam HR Dipendra melaporkan beliau ternampak beberapa polis memasuki dua bilik.

“Mereka memeriksa bilik depan, tetapi tidak di bilik saya,” kata Dipendra, sambil menambah dua anggota polis itu berpakaian seragam manakala dua lagi rakannya tidak.

Beliau juga tidak pasti apa yang dicari polis itu dan sama ada mereka merampas apa-apa barang.

Seorang lagi tetamu di Swiss Inn, yang tidak mahu identitinya didedahkan berkata polis dikesan menyemak dan memantau senarai tetamu hotel di bahagian pendaftaran.

"Ada juga anggota polis yang mengambil gambar kami semasa kami masuk ke hotel. Semasa perjalanan ke bilik, kami ternampak seorang daripada polis mengetuk pintu beberapa bilik. Setakat ini, belum ada yang mengetuk pintu kami,” katanya. -mkini


TERKINI!!

0640 hrs - Semua hotel yang digeledah malam tadi sudah dipenuhi dgn SB dan polis beruniform dan mereka menunggu di hadapan jalan bagi memastikan peserta Bersih tidak keluar (yang disyaki)

0710 hrs - Keseluruhan jalan masuk ke pusat bandaraya KL sudah ditutup KECUALI kenderaan polis yang meronda terutamanya di Jalan Raja Laut, Lebuhraya Mahameru, Jalan Bukit Bintang dan KLCC.

Laluan dari arah utara dikhabarkan sesak selepas Plaza Tol Jalan Duta kerana sekatan jalan masih berkuat kuasa!

0738 hrs - Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution dikhabarkan sudah berada di sebuah lokasi di pusat bandaraya sambil makan sarapan pagi bersama dengan puluhan Sukad AMK yang bertugas.

0802 hrs - Ahli parlimen Segambut, Lim Lip Eng memberitahu bahawa Ibu Pejabat DAP Kebangsaan di Jalan Pudu telah ditutup laluan masuknya! Ini bermakna polis sudah berkawal di sekitar Jalan Pasar dan Jalan Cochrane.

8:43 AM: Kumpulan dari Bukit Bintang sedang bergerak menuju Masjid Negara.

Geng kita sudah ramai yang berada dekat stesen ktmb yang lama. mereka masih cool dalam kedai mamat. polis sudah nampak gelabah. ayuh kawan, ada masa lagi. tolong dengar arahan dari pihak kita. jumpa kat sana nanti.
Kredit Untuk : Duniacacamarba

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4U2C Posts

News Story

SELSEMA