Translate

14 Januari 2014

Betulkah Persempadanan Semula Menguntungkan Semua Pihak?
Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof (gambar) menggesa Pakatan Rakyat (PR) menerima persempadanan semula kerana ia menguntungkan semua pihak, walaupun langkah tersebut dikritikdigunakan untuk mengekalkan Umno-Barisan Nasional di tampuk kuasa.


Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) itu berkata, pembangkang perlu berfikir dua kali sebelum menolak proses persempadanan semula.

"Sebelum menolak cadangan SPR, sepatutnya mereka kena fikir dua kali kerana ia mungkin menguntungkan kedua-dua pihak (pembangkang dan kerajaan)," katanya seperti dilaporkan akhbar milik Umno, Utusan Malaysia hari ini.
SPR sebelum ini digesa menghentikan proses tersebut, selepas pendedahan kontroversi bekas pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman bahawa persempadanan semula pilihan raya ditentukan untuk mengekalkan kuasa Melayu.

Pemimpin pembangkang dan pengkritik menyifatkan ia adalah bukti SPR cuma menjadi alat kepada Umno dan BN untuk terus mengekalkan kuasa.

Kali terakhir persempadanan semula dilakukan adalah pada 2003.

Proses itu pernah dijalankan pada 1958, 1974, 1984 dan 1994. Semua persempadanan semula dilaksanakan dalam tempoh 10 tahun kecuali antara 1958 dan 1974 (16 tahun) dan 1994 hingga 2003 (9 tahun).

Setiap kali pilihan raya umum diadakan selepas persempadanan semula, pencapaian BN akan melonjak dalam pilihan raya tersebut.

Antaranya pilihan raya 1986, 1995 dan 2004. Tiada persempadanan semula dibuat menjelang pilihan raya 2013 kerana BN tidak mempunyai majoriti 2/3 untuk meminda perlembagaan.

Abdul Aziz yang sebelum ini dikritik teruk dalam isu dakwat kekal berkata, makluman kajian proses tersebut akan dibentangkan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak pada April atau Mei ini.

SPR juga dijangka mula menggunakannya dalam pilihan negeri Sarawak pada 2016 nanti.

"Proses persempadanan ini akan dijalankan serentak melibatkan semenanjung, Sabah dan Sarawak.

"Insya-Allah, kita hendak guna ini dalam pilihan raya Dewan Undangan Negeri Sarawak yang dijadual berlangsung pada Jun 2016 (setelah mandat kerajaan negeri berakhir)," katanya.

Abdul Aziz juga mengakui cabaran yang dihadapinya kali ini adalah ketika kerajaan persekutuan yang dipimpin BN tidak memiliki majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat seperti sebelum ini.

Bagaimanapun, katanya, bagi negeri yang memiliki kerajaan majoriti dua pertiga mereka boleh pinda perlembagaan negeri untuk tambah kerusi.

"Bagi negeri yang ada majoriti dua pertiga seperti Pulau Pinang, Selangor, Kelantan, Melaka dan Perlis  daripada segi teorinya mereka boleh lulus dan pinda perlembagaan negeri untuk tambah kerusi," katanya.

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) sebelum ini menggesa SPR menghentikan persempadanan semula kerana mengatakan orang ramai sudah hilang keyakinan kepada badan itu.

Kenyataan Presiden Bersih, Maria Chin Abdullah dibuat selepas pengakuan Abdul Rashid bahawa amalan persempadanan semula lalu dilakukan untuk mengekalkan kuasa orang Melayu.

Abdul Rashid memimpin SPR dalam enam daripada 13 pilihan raya umum termasuk empat persempadanan semula.

Maria memetik kritikan daripada Laporan Pemerhatian Pilihan Raya Pemantau dan laporan Malaysia Electoral Roll Analysis Project (Merap) serta kegagalan dakwat kekal dalam Pilihan Raya Umum ke-13.

Sebelum ini, timbul dakwaan Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR juga mempunyai keahlian dalam Umno.
Keengganan SPR membersihkan senarai undi walau sudah dibuktikan juga dikritik pelbagai pihak.

Penemuan kes penyelewengan dan pelanggaran peraturan pilihan raya pada PRU13 oleh Pemantau Pilihan Raya Rakyat (Pemantau), ditambah dengan keengganan SPR untuk bertanggungjawab dalam kes dakwat kekal; memuktamadkan segala dakwaan. - 13 Januari 2014.

13 Januari 2014

Mengalah Bukan Bererti Kalah Kerana Ia Untuk Kebaikkan Semua Dan Hentikan Dendam Politik.


Akhirnya Mukhriz Mengalah Dan KUIN Kembali Ke Kuala Ketil.


PROGRAM pertama Kolej Universiti Insaniah (Kuin) selepas kerajaan negeri bertukar tangan ialah memindahkan semula pusat pentadbiran dari kampus induk di Kuala Ketil kembali ke tapak asal yang sempit di Mergong.

Sebaik kampus induk Kuin dirasmikan pada Disember 2012 oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, pusat pentadbiran institusi pengajian yang menjadi kebanggaan kerajaan negeri itu berpindah dari Mergong ke Kuala Ketil.

Semua kuliah pengajian Kuin juga turut dipindahkan secara berperingkat. Walaupun pada peringkat awal terdapat pelbagai masalah kerana asrama pelajar belum sempat disiapkan namun akhirnya masalah tersebut diatasi dengan pelbagai usaha.

Ditakdirkan Pakatan Rakyak tumbang dalam PRU14, maka pentadbiran Kuin pun bertukar tangan selepas rektornya Prof Dr. Mohd Jamil Othman melepaskan jawatan.

Pemangku Rektor kemudian diserahkan kepada Dato’ Che Barni Mohd Nor, seorang yang bukan dari latarbelakang pengurusan akademik.

Melalui keputusan terburu-buru yang dibuat oleh kerajaan baru dan pentadbiran baru, pusat pentadbiran kembali dipindahkan di Mergong. Mereka memberi pelbagai alasan terhadap perpindahan tersebut. Antaranya kerana kos pengurusan yang terlalu tinggi dan kerajaan negeri tidak sudi membuat pelaburan dalam projek yang ibarat ‘mencurah air ke daun keladi’.

Namun terdapat sumber dalaman menyebut bahawa antara sebab kembali ke Mergong adalah kerana terdapat pegawai yang tinggal di Alor Setar tidak sanggup berulang alik ke Kuala Ketil yang agak jauh. Jika benar dakwaan ini maka teruk sungguh pegawai tadbir di bawah kerajaan BN.

Manakala sebab kerajaan negeri mahu pusat pentadbiran berpindah ke Mergong, tidak lain tidak bukan berpunca dari sikap ego. Iyalah, jika mereka kekal di Kuala Ketil, ia macam pengiktirafan terhadap kejayaan yang dibuat oleh kerajaan lalu. Mukhriz yang pernah menjadi peserta demonstrasi haram bersama segelintir kakitangan Kuin menghentam kerajaan negeri tentulah rasa tercabar untuk mengiktiraf buah tangan Tan Sri Ustaz Azizan Razak. Sekalipun kembali ke Mergong adalah perbuatan 'kurang cerdik' tapi bagi kerajaan Mukhriz biarlah 'kurang cerdik' asal jangan iktiraf kecerdikan kerajaan lalu.

Di Mergong pelajar terpaksa kembali bersesak menghadiri kuliah. Siapa yang datang lewat terpaksa berada di luar kelas, mengikuti pengajian melalui tingkap. Di zaman siber ini semua gelagat lucu itu terakam dan tersebar dengan pantas ke alam maya. Teruknya kerajaan BN mentadbir Kuin menjadi bahan gelak ketawa dunia luar.

Kampus induk yang besar dan lengkap segala kemudahan tidak digunakan sebaliknya mereka memilih suasana penuh kedhaifan. BN dapat Kuin diibaratkan seperti kera dapat bunga.

Rektor baru


Kerajaan negeri kemudiannya memilih rektor baru iaitu Prof Datuk Mohd Yusof Kasim. Beliau adalah orang akademik dan bukan orang politik. Keputusan yang dibuat adalah berdasarkan campur, tolak, darab, bahagi – pengurusan akademik. Beliau memilih untuk kembali ke kampus induk di Kuala Ketil.

Nampaknya dalam menguruskan negeri, kerajaan Mukhriz jadi macam Lebai Malang sekejap ke hulu, sekejap ke hilir dan kembali ke hulu. Macam Pak Pandir, sentiasa salah dalam membuat keputusan. Macam Pak Kadok, jadi bahan gelak ketawa orang ramai dengan gelagat baju kertasnya.

Alhamdulillah, akhirnya kerajaan negeri memanfaatkan sepenuhnya kampus induk yang menjadi buah tangan Ustaz Azizan. Memang itu yang sepatutnya dilakukan dari awal.

Terbaru, Mukhriz berkata kerajaan negeri bersetuju menggunakan sepenuhnya kampus induk tahun ini, selaras dengan aspirasi kerajaan negeri untuk melahirkan lebih ramai anak negeri yang dapat memimpin masyarakat serta mencorakkan kehidupan masa depan yang lebih berkualiti. Mukhriz terlewat tujuh bulan untuk mula berfikiran murni seperti itu. Tak apalah sekurang-kurangnya lebih baik dari tidak terfikir langsung mengenainya.

Tanggal 11 Januari baru-baru ini Istiadat Konvokesyen Ke 15 diadakan di kampus induk Kuin Kuala Ketil, disempurnakan oleh Yang di-Pertuan Agong. Di hadapan Agong, Mukhriz menyebut perihal pelan transformasi Kuin menyasarkan pencapaian taraf universiti penuh menjelang tahun 2015. Sebenarnya itulah yang dihasratkan oleh Ustaz Azizan dahulu apabila membina kampus induk di atas tanah yang berkeluasan lebih 300 hektar itu dengan segala prasarana yang melayakkannya untuk diiktiraf sebuah universiti penuh.

Jika Kuin terus terperap bawah longkong tempurung macam di Mergong maka sampai bila-bila Kuin tidak jadi sebuah universiti penuh.

Ustaz Azizan juga pernah mensasarkan suatu masa Kuin akan mencapai kedudukan kewangan yang stabil serta tidak bergantung lagi pada kerajaan negeri, walaupun pada peringkat awal ia seolah menjadi bebanan kepada negeri.

“Kuin juga dijangka mencapai kelestarian kewangan dan mampu berdikari mulai 2017,” itu ucapan Mukhriz selepas tujuh bulan mendapat Kuin yang ditinggalkan Ustaz Azizan. 

Mukhriz membuktikan kebenaran wawasan Ustaz Azizan walaupun terpaksa menempelak muka sendiri dengan sikap dan tindakan lalu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4U2C Posts

News Story

SELSEMA