Translate

05 April 2013

Sombong Dan Angkuh Kerana Tiada Siapa Yang Berani Menyentuh Beliau. Jika Rakyat Sarawak Inginkan Keadilan, BN Mesti Ditewaskan.


Taib Mahmud tiba di PWTC. — Gambar oleh Choo Choy May
Tan Sri Abdul Taib Mahmud mendakwa dirinya menjadi mangsa permainan nakal oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan menyatakan pendirian tidak akan bekerjasama dengan agensi tersebut dalam siasatan rasuah yang dipalitkan ke atasnya.
Ketua Menteri Sarawak itu juga berkata tuduhan rasuah seperti yang didedahkan oleh Global Witness baru-baru ini tidak akan memberi impak kepada Sarawak.
“Mereka tidak layak mendapat kerjasama saya kerana agak nakal.
“Mereka tidak jujur,” kata Taib yang ditemui di bangunan Umno, PWTC, hari ini.
Taib juga berkata tidak takut jika disiasat oleh agensi penguatkuasa tersebut.
“Biar mereka jadikan saya mangsa... saya tidak takut,” katanya lagi.
Ketua menteri Sarawak paling lama tersebut mendapat perhatian umum bulan lepas selepas sebuah kumpulan aktivis alam sekitar mendedahkan video dokumentari menuduh pemimpin utama Barisan Nasional tersebut menerima berjuta-juta ringgit hasil daripada perjanjian tanah di negeri Borneo tersebut.
Taib juga menegaskan dirinya tidak bersalah, mendakwa sepupunya dan pihak tertentu cuba menyabitkan dirinya dalam pendedahan video tersebut dengan menawarkan diri mereka sebagai ejennya untuk mendapatkan ganjaran.
Beliau juga menolak video tersebut yang dikeluarkan GW itu bakal memberikan kesan dalam Pilihan Raya 2013 nanti.
“Ia hanya beri kesan kecil. Ia tidak mempengaruhi pemikiran orang ramai,” tambah beliau.
Dalam video berjudul  “Inside Malaysia’s Shadow State”, penyiasat GW itu menyamar menjadi pelabur luar, menunjukkan beberapa keratan video tentang perbualan dengan sepupu dan peguam Ketua Menteri Sarawak, untuk membeli tanah dengan keuntungan besar namun akan menyebabkan orang asal di kawasan tersebut akan kehilangan tanah.
Apabila ditanya sama ada BN melihatnya sebagai liabiliti, Abdul Taib berkata: “Liabiliti apa? Dalam pilihan raya lepas, saya mendapat lebih dua pertiga majoriti dan mereka tidak kisah pun tentang itu.”
BN mengekalkan majoriti dua pertiga dalam pilihan raya negeri Sarawak 2011, tetapi dengan jumlah keseluruhan kecil.
Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) yang dipimpin oleh Taib memenangi semua kerusi yang ditandinginya. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4U2C Posts

News Story

SELSEMA