Translate

07 Februari 2011

Kapal termahal

Kapal Ronda kita paling mahal dalam dunia.. mengapa?


OPV ialah singkatan Offshore Patrol Vessel atau Kapal Ronda Pesisir Pantai sahaja dan bukannya sebuah Kapal Perang.. kenapa Negara kita membayar harga yang paling tinggi dalam dunia?

Adakah kali ini Najib atau Zahid Hamidi akan menjelaskan bahawa Kapal Ronda kita itu dilengkapi dengan system yang jauh lebih canggih dari Kapal Ronda milik Israel sebagaimana yang telah dijelaskan oleh Pak Lah suatu masa dulu, bila dipertikaikan harga helicopter yang bakal menggantikan Nuri..


Dulu Pak Lah kata Helicopter yang bakal dibeli untuk TUDM itu memiliki spesifikasi yang jauh lebih canggih dari apa yang dibeli oleh negara lain..

Adakah Kapal Ronda ini juga dilengkapi kelengkapan yang juga canggih hingga ianya boleh bertukar menjadi Kapal Selam pula??

Berapa pulak komisyen kali ini agaknya..

'Kos kapal tentera laut mahal 870 peratus'
Pembelian oleh Kementerian Pertahanan sekali lagi menarik perhatian apabila dikatakan bersedia membayar RM6 bilion bagi mendapatkan enam kapal tentera laut, 870 peratus lebih mahal daripada bayaran negara lain untuk kapal yang sama.

Menurut ahli parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua, pembelian kapal peronda pesisir pantai OPVs oleh Tentera Laut Diraja New Zealand tahun lalu hanya bernilai NZ$90 juta (RM210 juta) setiap satu.

Israel, tambahnya, yang sedang berperang, membayar AS260 juta (RM791 juta) untuk OPVs, kira-kira RM219 juta kurang daripada apa yang sedia dibayar oleh Kementerian Pertahanan.

Menurutnya, kelas Roisin buatan Ireland bernilai AS34 juta (RM103 juta); Super Vita dari Greek bernilai AS$108 juta (RM329 juta); Type 130 dari Jerman (AS188 juta atau RM572 juta) dan Saar V dari Israel (AS260 juta atau RM791 juta) setiap satu.

"Hatta dalam kelas yang amat tinggi, Lockheed Martin dan General Dynamics, dua syarikat persenjataan terbaik dan terbesar di dunia, membina kapal perang Littoral (LCS) Amerika Syarikat dengan nilai kurang daripada AS300 juta (RM913 million) pada tahun 2004," kata Pua.

Dalam satu kenyataan hari ini, Pua juga setiausaha publisiti DAP mempertikaikan kerana pembelian itu tidak dibuat secara kompetitif apabila negara yang jauh lebih maju dalam ketenteraan seperti Amerika Syarikat mengamalkan perkara itu.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4U2C Posts

News Story

SELSEMA